NA BOBOVŠKIH JEZERCIH SMO SPOZNAVALI DOŽIVETJA NARAVE IN TURISTIČNE PRILOŽNOSTI, Bobovek pri Kranju, 8.maj 2016

PESTRA NARAVA IN TURISTIČNE PRILOŽNOSTI NA JEZERCIH BOBOVEK,

NA PRAGU KRANJA 

Mesto Kranj ima že na svojem podeželskem pragu vrsto zanimivih območij narave. Med njimi spada tudi območje jezerc Bobovek. Ta so pred desetletji nastala na lokaciji nekdanjih glinokopnih jam, ki so služile tamkajšnji opekarni in jih je po koncu uporabe zalila vode. Skozi desetletja so različni naravni dejavniki na širšem območju treh jezerc izoblikovala zanimiv in pester kotiček narave. Zlasti bogat je nabor različnih vrst ptic (predvsem ptic selivk) in kačjih pastirjev. Zaradi tega bo območje jezerc že v kratkem pridobila celo status naravnega rezervata državnega pomena.

Z namenom spoznavanja in doživljanja tamkajšnje narave je Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj organiziral dan imenovan ”Doživetja narave na bobovških jezercih”. Med turistično-naravoslovnim dogodkom je udeležence vodil Tone Trebar, ki tukajšnjo naravo opazuje in beleži s fotografskim aparatom že več kot 20 let. Pri tem so udeleženci naravo ”lovili” tudi z daljnogledi in fotoaparati,  ob enem od jezerc pa se okrepčali z podeželskimi sadnimi posladki in sokovi. Tone Trebar je na praktičnem primeru fotografiranja živali na bobovških jezercih predstavil značilnosti naravoslovne fotografije, zlasti najmlajši pa so likovno ustvarjali na temo narave.

Območje je že danes popularno med različnimi skupinami obiskovalcev, ponuja pa še veliko možnosti za razvoj naravoslovnega izobraževanja in turizma. Zato je bil eden od namenov  dogodka tudi, da se predstavi in opozori na pomen in razvojne priložnosti jezerc. Prav tako pa je bila izražena želja, da moramo vsi obiskovalci pri svojem obisku upoštevati nekatere pravila, da bomo ta kotiček narave ohranili čim bolj kvaliteten (npr. odmetavanje smeti, hrup, sprehajanje domačih živali, neobiskovanje oz. čim manj motenj v nočnem času…)

Dogodek je sicer potekal v okviru programa Podeželsko razvojno jedro za spodbujanje trajnostnega razvoja in malega podjetništva na podeželju osrednje Gorenjske.

Leave a Reply

*

captcha *