Četrtki ob vodnjaku ponujajo obiskovalcem druženje in zabavo na prostem, okusne in zdrave nakupe na ekološki in lokalni tržnici, predavanja in delavnice na temo zdravega in ustvarjalnega življenja, izmenjavo kolesarske opreme, okusna kulinarična doživetja, … . V sklopu četrtkov ob vodnjaku deluje tudi Mestna uprava na terenu.

Tudi naš Center se je pridružil organizaciji aktivnosti pri vodnjaku.  Kaj vse smo že počeli vam predstavljamo v nadaljevanju.

21. junija smo imeli Vrtnarsko popoldne. 

Od 17.00 – 19.00 so potekali Brezplačni  strokovni nasveti za naravno oskrbo in zaščito rastlin za naše vrtove in sadovnjake, načrtovanje vrtov, parkov, nega ribnikov, …

Ob 18. uri smo imeli Predavanje o težavah, ki se nam trenutno pojavljajo na naših vrtovih in v sadovnjakih Predaval je naš stari znanec in strokovnjak Matjaž Zupančič iz Kranja.

Ob 19. uri pa je potekala zelo zanimiva  Predstavitev naravnih preparatov za nego in zaščito naših rastlin z efektivnimi mikroorganizmi. Predstavitev je imel Luka Kompare iz Micronature d.o.o.

Seveda smo se zbrani  vrtičkarji vseh starosti še malo družili in si izmenjali svoje vrtnarske izkušnje.

Popoldne je čisto zares bilo pravo, vrtnarsko, za kar gre zahvala obema strokovnjakoma Matjažu Zupančiču in Luki Kompare, pa seveda vam, dragi vrtičkarji.

28. junija smo imeli praktično delavnico: Refleksna masaža dlani za domačo rabo

Verjetno ste že kdaj slišali, da so na stopalih in dlaneh točke za vsak organ posebej? Da, temu je res tako in to imenujemo refleksne cone. Kako lahko pomagate sebi ali bližnjim, kadar jih mučijo nespečnost, zaprtje, stres, glavobol in druge težave, ter jim s preprostimi masažnimi gibi dlani pomagati do boljšega počutja sta nam na praktični delavnici predstavili certificirana poklicna refleksoterapevtka in dipl. medicinska sestra Ula Hribar Babinski in certificirana poklicna refleksoterapevtka Vlasta Juršak.  Letošnje muhasto poletno vreme nas je izpred vodnjaka pregnalo pod streho, kjer smo v prostorih Zavoda za turizem in kulturo Kranj v miru nadaljevali naš sprehod po dlaneh.

Udeleženci so spoznavali refleksne cone dlani in kako jih pravilno masirati, za kaj pomagajo, kako masiramo otroke, kaj in kako masiramo dlani kadar smo pod stresnimi okoliščinami, zraven pa sta podali še kar nekaj uporabnih nasvetov za varovanje našega zdravja. Hvala Ula, hvala Vlasta.

V četrtek, 28. junija je pred vodnjakom potekalo tudi Izobraževalno-kulinarično doživetje za zdravje&vitalnost

Udeleženci dogodka so skupaj z Urošem Brankovičem iz Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj spoznavali naše  ponudnike zdrave lokalne hrane na “Tržnici na plac”, nato pa je sledila priprava okusnih poletnih prigrizkov, s katerimi si okrepimo naše zdravje in vitalnost ter si dvignemo počutje. Tudi Uroš se je izkazal s svojimi kulinaričnimi spretnostmi, seveda pa ste piko na i prispevali tudi udeleženci, hvala.

 

12. julija  se je ob 17. uri  začela delavnica Naravna kozmetika iz domačega lonca

Pripravljali smo naravno kozmetiko. Predstavnica Društva iz bube v metulja nam je pokazala, kako iz sestavin iz domače kuhinje in vrta lahko pripravimo vlažilno kremo za obraz in telo, pripravili pa smo tudi balzam za ustnice. Priprava je res enostavna, poceni in ekološka. Izvedeli smo, katere sestavine so najbolj primerne, katere od njih najbolj cenovno dostopne. Med pripravo smo se pogovarjali o različnih receptih, ki jih lahko preizkusimo doma. Vsak udeleženec je po delavnici domov odnesel pripravljeno kremo za ekološko domačo kozmetiko, da bomo lepi in zdravi.

   

Delavnica je bila res zanimiva in poučna, hvala Združenju iz bube v metulja za podeljeno praktično znanje.

Po zaključku  zeliščne delavnice smo prostor prepustili  še praktični in zelo aktivni kuharski delavnici: Okusne&zdrave lokalne jedi

Skupaj z Matejo Teo Dereani, izkušeno vodjo delavnic za zdravo in okusno prehrano ter avtorico 4 kuharskih knjig, smo udeleženci delavnice pri ponudnikih na tržnici najprej nabrali pridelke, ki jih ti ponujajo. Pod vodstvom Mateje smo se nato zelo praktično učili priprave različnih zdravih, okusnih in enostavnih jedi, ki jih lahko pripravimo iz svežih, sezonskih pridelkov lokalnih pridelovalcev. Za še več dobrega okusa in zdravja ! Pa smo začeli: skupaj smo sekali, gnetli, kuhali, postregli … ter seveda uživali v pripravljenih jedeh:
• Domače bombete z namazi (eko kmetija Pr’ Črnet );
• Pirin rižek s sezonsko zelenjavo (eko kmetije Pr’ Kovač,
Pr’ Tonejčk, in Lipnik);
• Domače testenine z zelišči in skuto (Kralj Nudeljcev,
eko kmetija Karničar);
• Smoothie z borovnicami, jogurtom, medom ter
meto&meliso (eko kmetiji Lipnik in Karničar);
Meni je bilo vse všeč, pa tako hitro je bilo pripravljeno 🙂

Hvala Mateji za zelo koristne informacije in recepte za okusne in zdrave jedi, zahvala pa tudi vsem udeležencem za njihovo sodelovanje pri pripravi jedi in druženju.

           

Related Images:

(Visited 101 times, 1 visits today)
Accessibility