Vabimo vas, da se nam pridružite na sklopu delavnic:

 Stara znanja in modrosti narave: Komunikacija z drevesi in z duhom prostora, glasba rastlin, …

 Music-plants   Kokra

5 posameznih delavnic:

ČETRTEK, 14. julij 2016 od 17h do 20.30h

ČUSTVENA INTELIGENCA DREVES IN KAKO SE POGOVARJAMO Z NJIMI                                                                               Komunukacija z drevesi, značaj različnih drevesnih vrst in kako nam pomagajo

Stare kulture, ki so naseljevale naš prostor so poznale pomen posebnih dreves. S sodobnimi pristopi obujamo ta znanja. Dendroterapija je danes v svetu razvita oblika zdravljenja. Nekatera drevesa so kot modreci v pokrajini. Ko se z njimi povežemo, lahko steče komunikacija in tako smo deležni njihove modrosti. V dialogu z drevesi smo vedno znova presenečeni nad širino njihove zavesti.

Spoznali boste, kako zaznati energijo dreves in njihov značaj, kako se povezati z njihovo blagodejno energijo ter vzpostaviti sodelovanje. Naučili se boste komunicirati z njimi, kar lahko uporabite v vsakdanjem življenju kot učinkovit način refleksije in regeneracije.

 ČETRTEK, 25. avgust 2016 od 17h do 20.30h

  POSLUŠANJE GLASBE RASTLIN                                                                                                                                                                               Kaj vse so rastline in kako z njimi sodelujemo

Rastline so inteligentna in čuteča bitja. Odzivajo se na naše ravnanje, čustva in celo namere. Z njimi lahko vzpostavimo blagodejno sodelovanje. Ko se notranje odpremo, zaznamo njihovo kvaliteto, kar nam pomaga tudi pri izbiri rastline, ki bo z nami najučinkoviteje sodelovala v procesu zdravljenja.

V Federaciji Damanhur v bližini Torina v severni Italiji so razvili posebno napravo, ki temelji na principu »bio-feedbacka« (biološke povratne informacije), ki se uporablja tudi pri testiranju ljudi za ugotavljanje električne aktivnosti kože. Aparat deluje podobno kot detektor laži (poligtaf) razvit 1921 v Ameriki. Naprava meri razliko elektromagnetnega polja korenin in lista, ki je prevedena v glasbo oz. izraz rastline. S pomočjo naprave lažje ozavestimo odnos z rastlinami in uživamo v harmoniji glasbe, ki jo ustvarjajo v interakciji z nami.

Prisluhnili boste, kako se rastline odzivajo na vas in kakšno glasbo ustvarjajo v interakciji z vami. Spoznali boste organizem nevidnih razsežnosti narave in kako se povezati z rastlinami na globlji ravni. Naučili se boste, kako zaznati kvalitete rastlin in kako prepoznati njihovo delovanje, ki ga v kombinaciji z poznavanjem zdravilnih rastlin lahko uporabite pri zdravljenju.

 

ČETRTEK, 8. september 2016 od 17h do 20.30h

 DUHOVI NARAVE IN NJIHOVA VLOGA V POKRAJINI                                                                                                                                     Kako ponovno vzpostaviti stik s pozabljenim kraljestvom vil, palčkov, gnomov

Kraljestvo duhov narave je izrinjeno iz zavesti ljudi. Spomin nanj smo ohranili le v mitologiji, pravljicah in pripovedkah. Tako je v pravljicah shranjena tudi resnica o njihovem poslanstvu. Ena izmed njihovih vlog je pomagati ljudem. Žal smo se ljudje tej nalogi izneverili.

Spoznali boste temeljne resnice o duhovih narave in njihovi vlogi pri razvoju življenjskih oblik na Zemlji. Naučili se boste, kako jim ponovno omogočiti mesto in sodelovanje v našem življenju in s tem zaživeti bolj celostno ter kako poskrbeti za duhove narave v domačem vrtu.

 

ČETRTEK, 15. september 2016 od 17h do 20.30h

»GENIUS LOCI« – OGLED MESTA Z DUHOM KRAJA                                                                                                                                   Kulturna dediščina – bogastvo znanj preteklosti in novo-romarske poti

Vsak kraj ima poseben značaj, energijo in zavest. Stari Rimljani so gojili zelo spoštljiv odnos do duha kraja, ki so ga imenovali »genius loci«. S posebno tehniko povezanosti s prostorom in meditativno hojo z duhom kraja spoznavamo globlje razsežnosti prostora in arhetipe mesta. Že neolitske kulture so poznale obredna mesta v pokrajini in romarske poti. Z meditativno hojo hkrati odkrivamo globlje plasti naše biti in notranje kvalitete prostora.

Spoznali boste, kako prepoznati globlje kvalitete kraja, različne načine povezovanja s prostorom, kar lahko uporabite za sprostitev in kot tehniko samorefleksije, za iskanje navdihov in tudi za zdravljenje. Naučili se boste meditativne hoje v povezanosti z Duhom kraja, kako romati na sodoben način, kako pripraviti načrt za poglobljeno hojo in ga izvesti, kar neizmerno obogati naše doživljanje in spoznanja.

ČETRTEK, 22. september 2016 od 17h do 20.30h

 USTVARJALNOST IN INOVATIVNOST                                                                                                                                                          Izražanje osebnih potencialov, soustvarjanje v skupnosti in praznovanje narave

Likovni jezik je govorica podob. Razmišljanje v podobah je značilno za intuitivno mišljenje, ki je komplementarno racionalnemu mišljenju, vendar v današnji kulturi zapostavljeno. Z različnimi načini izražanja krepimo osebne ustvarjalne potenciale in intuicijo ter s tem vzpostavljamo celostno mišljenje, doživljanje in ravnanje. Pri tem je pomembno nenehno ustvarjanje odnosov sodelovanja z naravo, okoljem in v skupnosti.

Naučili se boste branja likovnih podob v okolju, v naravi in mestu. Spoznali boste načine izražanja globljih kvalitet narave in pokrajine. Vsak izmed nas bo pripravil svoj izdelek za skupno instalacijo v prostoru, kjer bomo ob zaključku proslavili naravo in enakonočje.

Način dela:

Tečaj poteka pretežno na prostem.

–        Vaje poglabljanja (meditativne tehnike in vizualizacije)

–        Razvijanje notranjih čutil in zaznave

–        Likovno ustvarjanje (razvoj ustvarjalnih potencialov posameznika in izražanje v različnih likovnih tehnikah za lažje ozaveščanje doživetega)

Tečaj bomo zaključili s praznovanjem v naravi.

Delavnice bodo potekale v Kranju, v Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj (Župančičeva ulica 22, Kranj– stara trgovska šola) ter na prostem.

Cena posamezne delavnice znaša 35 EUR na osebo.

Celoten sklop petih delavnic s popustom: 140 EUR.

Zaradi boljše organizacije so obvezne prijave po e-pošti:  vlasta.jursak@ctrp-kranj.si ali GSM 040 733 344 (Vlasta) najkasneje tri dni pred  posamezno delavnico, za celoten sklop pa do 11.7.2016. Znesek delavnice je potrebno nakazati na TRR  št. SI56 1010 0003 9602 573, BIC: BAKOSI2X, namen: delavnice.

Dodatne informacije: Karin GSM 041 823 927, lavin@siol.net.  V primeru premalo prijav si pridržujemo pravico do odpovedi. V tem primeru vam znesek povrnemo v celoti.

Tečaj bo vodila Karin Lavin, akademska slikarka, ki že vrsto let razvija pristope so-ustvarjanja z naravo. Sodeluje v različnih projektih obravnave vitalno-energijskih razsežnosti pokrajine in oblikovanja programov zelenega geomantičnega turizma.

Prisrčno vabljeni!

Related Images:

(Visited 69 times, 1 visits today)
Accessibility