Le malo stvari na Zemlji je tako čudežnih in življenjsko pomembnih, kot so semena – dragocena in čaščena že od samih začetkov človeštva.

Četrtek, 9. april 2018 je bil tako posvečen lokalni prehranski samooskrbi in avtohtonim semenom.  Naš center se je na to akcijo že nekaj časa z veseljem pripravljal in tudi muhasto aprilsko vreme nas ni ustavilo.  Kaj pa se je pravzaprav dogajalo?

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj  je v prostorih Mestne občine Kranj organiziral:

Medsebojno izmenjavo semen, sadik  in uporabnih znanj  – Kranjčani in ostali obiskovalci smo na dogodek prinesli svoja naravna, avtohtona semena, ki smo jih veselo menjavali med seboj, se spoznavali, si deli nasvete, skratka bilo je živahno. Z nami je bil tudi Andrej iz podjetja Asan d.o.o., ki nam je predstavil Mineral, slovensko naravno sredstvo za podporo pri vzgoji semen in sadik ter nam predstavil naravne pripravke za vzgojo in nego naših vrtnin.

 

Založeni z novimi semeni za naše vrtove smo se počasi posedli v veliki dvorani občine, kjer se nam je pridružil naš stari znanec in predavatelj Matjaž Zupančič iz Kranja, ki je imel čudovito brezplačno predavanje – »Avtohtone rastline na našem vrtu«. Predavanje je bilo tako zanimivo, da smo ga na željo udeležencev kar malo podaljšali.

Po kratki pavzi je sledil še ogled filma SEME: zamolčana zgodba (večkrat nagrajen dokumentarni film), ki smo ga organizirali  v sodelovanju z Društvom za permakulturo Slovenije.

Film SEME: Zamolčana zgodba prikazuje predane varuhe semen in ostaline prvobitnih ljudstev, ki varujejo našo 12.000 let staro zapuščino, od katere je v zadnjem stoletju izginilo že 94% rastlinskih sort. V času, ko biotehnološke korporacije nadzirajo večino naših semen, kmetje, znanstveniki, odvetniki in staroselski varuhi semen nadaljujejo boj Davida proti Goljatu, da bi zaščitili prihodnost naše hrane. V tej zgodbi o mukah in hrabrosti, junaki upora ponovno obujajo izgubljeno vez z našim najbolj čaščenim virom ter oživljajo tisočletja staro izročilo o semenih. (www.seedthemovie.com)

  

Film je čudovit, zelo odkrito prikazuje današnje stanje v svetu in je zelo poučen. Moje mnenje je, da bi si ga moral ogledati vsak Slovenec/ka, pravzaprav čisto vsak zemljan, ker te film sooči z grozljivimi resnicami in potem ni več sprenevedanja.  Zelo pomembno je, da se zavedamo, da vsak od nas prispeva k temu velikemu procesu ohranjanja avtohtonih rastlin in naravne, lokalne prehrane. Saj veste, majhni potočki se združijo v reke, te pa na koncu stečejo v mogočno morje. Vsaka kapljica šteje, zato se vsem, ki ste prišli s svojimi semeni, s svojim zavedanjem, s svojo željo po sodelovanju iskreno zahvaljujem. Vi ste varuhi naših semen, naših rastlin, naše hrane, naših otrok in konec koncev našega planeta. Želim vam obilo radosti in uspeha na vaših vrtovih, pri naravni pridelavi hrane in pri medsebojnem druženju.

Iz teh malih čudežev, “semen” v naših lončkih iz zemlje že veselo rastejo male rastlinice, zato vas bomo kmalu povabili, da si med seboj izmenjamo še naše sadike paradižnikov, paprik, pa …

Vlasta Juršak

 

Related Images:

(Visited 49 times, 1 visits today)
Accessibility