22. aprila, ko praznujemo dan zemlje,  smo v Tržiču izvedli prvo akcijo zasaditve mestnih zelenic s starimi avtohtonimi sadnimi drevesi.

Pobuda za zasajanje je nastala v novem društvu Slovensko rodovno gibanje (SRG), k akciji pa so pristopili še prostovoljci iz Fundacije Vincenca Drakslerja iz Pristave ter Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj. Sadike je prispevala Občina Tržič, prvo drevo pa je zasadil sam župan mag. Borut Sajovic, ki mu praktičnega znanja zasajanja ne manjka, saj tudi sam vodi manjšo kmetijo.

Mag. Borut Sajovic-župan, Mladen Makarov-predsednik SRG, Vlasta Juršak-Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj  (foto Dejan Ogrinec)

Pridne roke so pripravile vse potrebno za zasaditev dreves starih sort jablan (gorenjska voščenka, bobovec, lepocvetka, grafnštanjec, rdeči boskop, velika vahna, kosmač, …), dež pa je poskrbel za prvo zalivanje mladih dreves, ki bodo rasla v mestnem jedru med stolpnico in kinodvorano, na bregu Bistrice.

Vsako drevo smo tudi posvetili eni od dobrih odlik človeštva, tako ob reki     rastejo npr. drevo zdravja, drevo prijateljstva, drevo sodelovanja, …  .

 

Bojan Žnidaršič, član SRG na delu,  Ekipa društva SRG in župan (foto Dejan Ogrinec)

Jabolko je najbolj razširjena sadna vrsta pri nas, gojimo  ga tako  v sadovnjakih kot tudi v vrtovih, žal pa so stare, avtohtone in odporne slovenske sorte jablan danes že redkost in zato še večja dragocenost. Nov sadni nasad bo tako na razpolago prebivalcem občine, da spoznavajo stare sadne vrste, se ob njih učijo vzgajati sadna drevesa na povsem naraven način, med seboj sodelujejo,  se sladkajo, odpočijejo, …. .

Takole je počasi nastajal prvi sadni nasad v mestnem jedru Tržiča (foto Bojan Žnidaršič, društvo SRG)

 Namen akcije je opomniti in spomniti, kako pomembna je lokalna prehranska samooskrba, kako pomembno je sodelovanje in ohranjanje znanja in starih sadnih vrst in semen za naš obstoj.

Moja želja je, da akcija zasaditve avtohtonih dreves v Tržič  prinese še več novih, svežih idej in sodelovanja Tržičanov na področju prehranske samooskrbe, ekološkega vrtnarjenja in kmetovanja, varovanja zdravja človeka in narave, izmenjave zanj, predvsem pa zdravih človeških odnosov.

od male bilke        ………………………     do mogočnega drevesa

od malih idej    ………………………     do mogočnih dejanj

 Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali izpeljati to akcijo. Veselimo se že novega sodelovanja in vabimo vse zainteresirane, da se nam pridružite z vašimi predlogi, idejami, znanjem, … .

V pripravi so že nove akcije, s katerimi želimo obogatiti življenje v Tržiču in širše po Gorenjskem, a o tem vam bom spregovorila naslednjič. Do takrat vas lepo pozdravljam in vam želim vse dobro.

Vlasta Juršak, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj

Related Images:

(Visited 55 times, 1 visits today)
Accessibility