Varstvo narave in biotske raznovrstnosti v Alpah je naloga, ki jo želi izpolniti 25 občin in regij iz sedmih alpskih držav v okviru »Omrežja občin – Povezanost v Alpah«, program dynAlp nature. Občina Kranjska Gora tako  že vse od začetka leta sodeluje v programu skupaj z Občino Kamnik s projektom za ohranitev ekološko dragocenih zelenih površin na mestnih območjih, s poudarkom na ohranjanju avtohtonih sadnih vrst in travniških nasadov kot pomemben element naravne krajine.

jablana-cvet                  DSCN2596 - kopija

V projekt  želijo vključiti čim večje število občanov, ki stara sadna drevesa še imajo in tiste, ki bi se radi priključili v akcijah zasajanja avtohtonih sadnih dreves ter pridobivali nova znanja.

S tem namenom je Občina Kranjska Gora organizirala usposabljanje z naslovom  Pomen ohranjanja travniških nasadov in praktično delo v sadovnjaku jeseni. Usposabljanje je organiziral Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj v sodelovanju z Slovenskim rodovnim gibanjem.

DSCN2601 - kopija     DSCN2603 - kopija

Na usposabljanju je  Program DynAlp nature in projekt ohranjanja naravne dediščine s poudarkom na travniških sadovnjakih predstavila Vida Černe, vodja projekta v Občini Kranjska Gora,   o Zgodovini sadjarstva na Gorenjskem, pomenu ohranjanja avtohtonih sadnih vrst in sadovnjakov je  predaval Valentin Zabavnik iz  Sadjarsko-vrtnarskega društvo Tunjice, ki je predstavil tudi Kakšne stare vrste sadja nam je podarila jesenpredstavitev avtohtonih sadnih vrst in njihove prednosti, o Biodinamičnem in permakulturnem sadjarstvu ter  principih organizacije sadovnjaka z upoštevanjem lokalnih značilnosti terena in dosegljivih virov pa nam je spregovoril  Slavko Turšič iz Sadjarskega društva Borovnic.

DSCN2606 - kopija     DSCN2612    DSCN2607 - kopija

Na usposabljanju smo imeli priliko spoznati  stare vrste jablan in jih tudi poizkusiti, kot tudi izdelke iz njih – sokove, kise, marmelade in džeme.

DSCN2614     DSCN2599 - kopija

 

Sledila bo akcija zasajanja avtohtonih sadnih dreves na javnih površinah v Kranjski Gori – na šolskih vrtovih, parkih, domovi za ostarele, na kmetijah.

Vabimo vas, da se nam pridružite.

 

Related Images:

(Visited 35 times, 1 visits today)
Accessibility