Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj vabi na spletno predavanje:

Priprava prsti na pomladansko setev – dr. dr. Ana Vovk (Mednarodni center za samooskrbo Dole)

Kdaj: v torek, 22.3.2022 ob 18. uri        Kje: preko spletnega programa ZOOM

Prst je živa sestavina našega okolja in jo moramo obravnavati kot organizem, rabi natančno to, kar rabimo mi, to je hrano, vodo in zrak ter ljubezen. Konvencionalno kmetijstvo vse to odvzema prsti, z oranjem jo poškoduje in uniči ter zbije in onemogoči dihanje, z dodajanjem gnojil in škropiv pa pomori vse življenje v njej. Zato se potem trudijo tako uničeno prst znova spraviti do faze, da z intenzivno podporo škropljenja in gnojenja zraste vsaj nekaj, kar je v nasprotju z naravnim kmetovanjem, ki se vgradi v delovanje narave.

Na predavanju nam bo dr. dr. Ana Vovk predstavila sisteme naravne pridelave brez obračanja zemlje in dodajanja živalskih gnojil, kajti povsem zadosti je uporaba komposta od ostankov na vrtu. Po predavanju boste spoznali, da če se človek preveč zapleta z enosmernimi pogledi v delovanje narave, jo poškoduje ali celo uniči in potem porabi veliko časa in denarja za povračanje v normalno stanje, kar pa lahko dosežemo z naravnim kmetovanjem. Tudi celotna Evropa se sedaj bori za rodovitno in živo prst, zato moramo vsi prispevati k obnovitvi žive prsti, kar bo prikazano v praktičnem predavanju.

Dr. dr. Ana Vovk je redna profesorica za fizično in regionalno geografijo, zaposlena na Univerzi v Mariboru, Filozofski fakulteti. Raziskovalno se ukvarja s trajnostnim razvojem na lokalni in regionalni ravni.  Objavila je okoli 1.500 del in od tega več monografij  in izvirnih znanstvenih člankov. Je vodja Mednarodnega centra za ekoremediacije na Filozofski fakulteti v Mariboru ter vodja več mednarodnih projektov, vodi Učni poligon za samooskrbo Dole, kjer akademska znanja prenaša v prakso preko izvajanja izobraževanj, delavnic in aplikativnih dejavnosti. Je članica več delovnih skupin v Sloveniji in v tujini. Svetuje šolam pri vzpostavljanju šolskih vrtov in razvija programe stalnega izobraževanja za vodstvene delavce ter jih tudi izvaja.  Za prilagajanje za podnebne spremembe sodeluje z ministrstvi in v mednarodnih raziskovalnih skupinah. Pomaga državam v Afriki pri vzpostavljanju samooskrbe s pripravo projektov in aplikativnimi rešitvami, ki jih testira v Mednarodnem centru za samooskrbo Dole.

Udeležba na predavanju je brezplačna, obvezna pa je najava udeležbe, da vam pošljemo povezavo Zoom za spremljanje predavanja. Najava udeležbe in več informacij na: info@ctrp-kranj.si ali GSM  040 463 444.

Prisrčno vabljeni!

Predavanje je del programa Podeželsko razvojno jedro 2022, ki ga sofinancirata Občina Naklo in Občina Preddvor.

Related Images:

(Visited 207 times, 1 visits today)
Accessibility