Partnerji operacije Ribja narava Gorenjske in Društvo vseživljenjsko učenje smo v okviru festivala ”Gorenjska ribja pomlad” izvedli izobraževalno-kulinarični dogodek z naslovom MALA ŠOLA OKUSNE PRIPRAVE RIB NA ŽARU, UČENJE SONARAVNEGA RIBOLOVA, RIBJA NARAVA V TRŽIŠKI BISTRICI TER POKUŠINA RIBJIH DOBROT IZ RIBOGOJNICE CVENKEL.

V sredo 8. junija 2022 smo se zbrali ob 15. uri ob ribnikih v Žejah (občina Naklo). Zbrane je nagovorila Franja Gabrovšek Shcmidt iz Razvojne agencije Gorenjske BSC Kranj, ki je predstavila program festivala, pozdravil pa nas je tudi župan tamkajšnje občine, gospod Ivan Meglič ter seveda naš domačin Marko Mravlja. Uroš Brankovič, direktor Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj nam je predstavil projekt Ribja narava Gorenjske, ki se izvaja v okviru LAS Gorenjska košarica ter njegove glavne aktivnosti. Sledila je slovesna otvoritev ureditve in opreme ribnikov Žeje, ki sta jo vodila Marko Mravlja iz Titanic d.o.o. in župan Občine Naklo Ivan Meglič. Janez Čadež iz Ribiške družine Tržič je obiskovalce popeljal na terensko spoznavanje ribje narave v Tržiški Bistrici in ribnikih Žeje. Z Markom Gradnikom iz MG Flyfishing Bohinj smo imeli malo šolo sonaravnega športnega ribolova na novih ribolovnih pomolih, potem pa nas je Marko poučil še o pravilni in kvalitetni pripravi sladkovodnih rib na žaru ter nam izdal skrivnosti priprave dobrega ribjega karpača (carpaccia) iz svežih rib iz ribogojnice Cvenkel v Mošnjah. O dejavnostih njihove ribogojnice nam je spregovoril kar gospod Cvenkel. Ribe smo pekli na novih specialnih žarih, ki nam jih je predstavil Anže Mravlja. Žari so bili na dogodku prava atrakcija. Anže nas je potem še naučil, kako se pravilno pripravi ribji file in potem je zadišalo po pečenih ribah …

Dogodek se je izvedel v okviru operacije Ribja narava Gorenjske, ki poteka v okviru LAS Gorenjska košarica in jo delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, pristop CLLD –lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Related Images:

(Visited 25 times, 1 visits today)
Dostopnost