Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, Zveza kulturnih društev Kranj in Kulturno društvo Tabor Podbrezje, v okviru projekta RANE EKRANA vabimo na kulinarično delavnico za otroke in mladino:

DIŠI PO POTICI – potice nekoč in danes KAKO SPEČEMO SLASTNO TRADICIONANO PODBREŠKO POTICO

Kdaj: v ponedeljek, 17. oktobra 2022 od 13.00 ure dalje

Kje: Osnovna šola Žirovnica (učilnica za gospodinjstvo)

Mojstrice peke bodo mladim predajale svoja dolgoletna znanja o peki potic po starih receptih, ki so se ohranili do današnjih dni. Med poticami je podbreška potica prav posebna, znana po svojem tradicionalnem nadevu iz suhih jabolčnih krhljev, tepk in viljamovk, ki so ji dodani še nadevi iz suhih češpelj. Prvi zapisan recept,  sestavine in navodila za pripravo potice je leta 1915 zapisala Terezija Aljančič ali Falentova Rezka. Potico je poimenovala »krhlova potica«. Od leta 2021 je zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost iz Podbrezij.

Mojstrice peke Podbreške potice bodo z mladimi zamesile in spekle Podbreško potico, ki jo bodo mladi seveda tudi poskusili in se prepričali o njenem slovesu.

Delavnica se bo izvajala v okviru Programa ŽIVO –  ŽIVLJENSKE VEŠČINE ODRAŠČANJA, ki je namenjen ozaveščanju in preprečevanju digitalne zasvojenosti in odvisnosti.

Related Images:

(Visited 5 times, 1 visits today)
Accessibility