V sredo, 5.10.2022 je bi lep jesenski dan, ko je 50 otrok prikorakalo po klancu navzdol na ogled ribogojnice Cvenkel. Učenci 3. razreda iz Bohinjske Bele in Blejske Dobrave so naravoslovni dan izkoristili za spoznavanje življenja rib in ribje kulinarike ter aktivnosti našega projekta RIBJA NARAVA GORENJSKE

V ribogojnici sta jih pozdravila Stanko in Marija Cvenkel, ki upravljata z ribogojnico. Otroci so spoznavali kako gojimo sladkovodne ribe, gledali kako se hranijo, vsak pa je lahko živo ribo tudi spoznal čisto od blizu.

Uroš Brankovič je otrokom predstavil projekt Ribja narava Gorenjske, povedal kako živijo ribe v naravi. Z Vlasto Juršak so učenci spoznali čisto prave ikre in se naučili vse o razmnoževanju rib.

Vedoželjni otroci so imeli veliko vprašanj, tako, da so na koncu že malo hiteli s pokušino postrvjih filejev na žaru, zanimivi so jim bili tudi flancati, ki jih je pripravila gospa Marija, nekateri so se z njimi srečali prvič. Zraven je teknil naraven, domač mošt iz kmetije Cvenkel.

Okusne in zdrave ribe so hitro izginile v otroških želodčkih. Nekateri so imeli eno porcijo dovolj, drugi tudi dve ne, seveda pa je bilo med otroki tudi nekaj takih, ki rib ne marajo. Par deklet je prosilo, če lahko eno porcijo odnesejo še domov za mamico. Seveda lahko, pohvalno. Ribe so zdrava prehrana in naj bodo čim večkrat na našem jedilniku.

Žive ribe so bile tako zanimive, da nam je za ogled novega filma Ribe Bohinja in njihovo skrito življenje zmanjkalo časa, zato si ga bodo otroci ogledali v šoli. Vsak je prejel tudi knjižico Zdrav ribji krožnik, kjer bodo izvedeli še več o sladkovodnih ribah in ribogojstvu in doma pripravili kakšno ribjo jed po receptu iz knjižice.

Čas nam je prehitro minil in vsi smo uživali, otroci v ribjih doživetjih, mi pa smo bili veseli, da smo jim to lahko omogočili. Z učiteljicami smo že v dogovoru za nova učenja in doživetja.

Vsa pohvala našima gostiteljema Stanetu in Mariji Cvenkel za poučno, zanimivo in okusno doživetje.

Dogodek je del operacije Ribja narava Gorenjske, ki poteka v okviru LAS Gorenjska košarica in jo delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, pristop CLLD –lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020

Related Images:

(Visited 56 times, 1 visits today)
Accessibility