ZELENA DOŽIVETJA POTOVANJA SKOZI SOTESKO ZARICA

PO KOPNEM IN PO VODI

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj že več let turistično promovira širše območje Trbojskega jezera ter s njim povezano slikovito sotesko Zarica.  Za obiskovalce so zanimivi tako samo jezero s številnimi vrstami ptic ter možnostmi vodne rekreacije kot tudi zelena tišina reke Save v soteski Zarica.

Med omenjene aktivnosti Centra sodijo tudi naravoslovno-turistični dogodki, s katerimi se spodbuja ljudi k obiskovanju narave in podeželja s trajnostnimi oblikami mobilnosti. Ob zaključku poletja je bil tako organiziran etnološko-naravoslovni turistični dogodek ”Doživite potovanja skozi sotesko Zarica do Trbojskega jezera po kopnem in po vodi”. Izveden je bil v okviru programa Podeželsko razvojno jedro.

Prvi del je potekal v obliki vodenega pohoda po tematske Poti Jeprškega učitelja od Drulovke pri Kranju do vasi Breg ter dalje do tamkajšnje ribiške brunarice. Poimenovana po znanem literarnem delu pesnika Simona Jenka, rojenega v bližnji Podreči, tematska pot nad sotesko Zarica na zanimiv način predstavlja naravoslovne, zgodovinske in kulturne vsebine tega območja. Mednje sodi polpreteklo izdelovanja mlinskih kamnov iz konglomerata, narava z rastišči planike, prazgodovinska najdišča, literarna tradicija… Vse to je udeležencem doživeto posredoval tudi turistični vodnik Janko Zupan, ki je poleg teh vsebin predstavil še marsikateri skriti ”cukrček” v krajih ob poti.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????  ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

 

 

 

 

Pri ribiški brunarici Breg je član Ribiške družine Kranj kar s pomola nagovoril udeležence, ki so že sedeli v čolnih, ter jim predstavil ribe in ribištvo na tem delu reke Save. Sledila je lepa in zanimiva vožnja skozi zadnji del soteske Zarica do Trbojskega jezera, mimo še vedno visokih konglomeratnih sten.

Ob samem jezeru so se udeleženci po pridnem veslanju okrepčali z ribjimi dobrotami v tamkajšnji brunarici. Uroš Brankovič iz Centra je predstavil še druge možnosti aktivnih doživetij na Trbojskem jezeru (supanje, opazovanje ptic, ribištvo, pogostitve…,). Veslaški povratek skozi sotesko je bila le še pika na i pestremu in prijetnemu dnevu.

                        ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ???????????????????????????????

 

Related Images:

(Visited 120 times, 1 visits today)
Accessibility