PROGRAM EKO TEDEN 2024

Celoten program si lahko ogledate na ekoteden.si. Vse aktivnosti so za obiskovalke in obiskovalce brezplačne. Za prihod na aktivnosti vas spodbujamo, da si izberite katerega od trajnostnih načinov prihoda: peš, s kolesom, izposojenim kolesom, avtobusi, s skupnim prevozom ali vlakom. EKO teden je sofinanciran s strani programov EU: Alpska konvencija, Eramus+ in Interreg Europe v okviru projekta GIFT.

Petek, 22. 3.

9.00 / Očistimo Kranj-Kran’ ni več usran! / čistilna akcija za šole in podjetja / v občini Kranj

16.30 / Sprehod za bolj zeleni Kranj z Lučko Kajfež Bogataj / zbor pred Layerjevo hišo

Sobota, 23. 3.

9.00 / Očistimo Kranj-Kran’ ni več usran! / čistilna akcija / v občini Kranj

9.00 / Info točka čistilne akcije / stojnica trajnostnih praks v Kranju / Glavni trg

11.00 / Eko pod zeleno smreko / Reciklaža PVC vrečk / delavnica za otroke / Krice Krace

Nedelja, 24. 3.

10.00 / S kanuji po reki Savi do Trbojskega jezera / aktivno doživljanje vodne narave s kanuji in spoznavanje okoljskih izzivov / zbor pred Iskro ISD 

14.30 / Kolesarski izlet na Bobovek / pregled koles, nasveti za varnost v prometu, ogled Naravnega rezervata Glinokopnih bajerjev Bobovek / zbor pred Centrom trajnostne mobilnosti Kranj

Ponedeljek, 25. 3.

18.00 / Je KoKRa OK? Kako in kje merimo kakovost kopalnih voda v Mestni občini Kranj in kaj nam meritve pokažejo?

18.30 / Ogled filma Veliki žagar na reki Savi / sledi pogovor z režiserjem  filma Gregorjem Šubicem in raziskovalcem ptic Tonetom Trebarjem / Mestna knjižnica Kranj

17.00 / Pravljično ognjišče / delavnica za otroke / Stolp Pungert

17.00 / Stolp iz odpadnih materialov za igranje z lego figurami / delavnica za otroke / Kovačnica

Torek, 26. 3.

10.00 / Ogled Centralne čistilne naprave Kranj / Komunala Kranj Zarica

11.30 / Brezplačen ogled kanjona reke Kokre / zbor pred Kranjsko hišo

12.00 / Ogled Centralne čistilne naprave Kranj / Komunala Kranj Zarica

17.00 / Skrivno življenje v kanjonu Kokre, voden ogled po pravljični poti z umetnico Jorine Homan (zbor na Kokrškem mostu pri vhodu v kanjon)

18.00 / Temni pokrov sveta / čas za film / sledi pogovor z režiserjem / Mestna knjižnica Kranj

Sreda, 27. 3.

17.00 / Pungertov znanstived / delavnica za otroke / Stolp Pungert

17.00 / Kranj: Od betona do oaze – Izzivi našega skupnega prostora / razstava / TrainStation SubArt

18.00 / Alcarràs / čas za film /  Mestna knjižnica Kranj

Četrtek, 28. 3.

9.30 / Smet v svet / delavnica za vrtčevske otroke in stare starše /LUK medgeneracijski center

15.00 – 18.00 / Izmenjevalnica oblačil, knjig in igrač, tečaj šivanja, delavnica za otroke / Slovenski trg 

15.00 – 18.00 / Bazar športne opreme in servis koles / Slovenski trg

17.00 / Čarobni prsti / delavnica za otroke / Mestna knjižnica Kranj

18.00 / Kavarna idej za zeleno prihodnost Kranja / pogovor občanov s strokovnjaki / Avla Mestne občine Kranj

Petek, 29. 3.

9.00 / Parki/rišče? Kakšen Kranj si želim? / Delavnica za srednje šole z Greenpeace (dogodek zaprt za javnost)

10.00 / Pot k samooskrbi in izmenjevalnica semen / predavanje / Medgeneracijski center Kranj

16.00 / Brezplačen ogled kanjona reke Kokre / zbor pred Kranjsko hišo

18.00 / Zlo ne obstaja / Čas za film / MKK

Sobota, 30. 3.

10.00 / Vloga primestnega gozda danes in jutri / gozdni sprehod skozi Udin boršt / zbor na glavni avtobusni postaji Kranj

11.00 / Eko pod zeleno smreko / izdelava lutk iz plastenk /  delavnica za otroke / Krice Krace

11.00  / Golaznice / izkustveno-naravoslovna delavnica za otroke / Stolp Pungert

17.00 / Velikani plastične krajine / plesno – vizualna uprizoritev za vso družino

OPISI AKTIVNOSTI

PETEK 22. 3.

9.00-13.00 Očistimo Kranj-Kran’ ni več usran! 

Kranjski taborniki v sodelovanju z občino Kranj že 22 let organiziramo čistilno akcijo Očistimo Kranj – Kranj ni več usran. Število udeležencev akcije je zadnja leta okoli 4000, naraslo pa je tudi na prek 7000. V akciji sodelujejo vse starostne skupine, od predšolskih otrok do upokojencev. Akcija se izvaja na širšem območju Kranja, namen pa vzpodbuda, da se vsaj enkrat letno lotimo čiščenja našega mesta. Zadnja leta nam je v pomoč pri določanju terenov za čiščenje zbirnik (zemljevid) najbolj kritično onesnaženih točk v MO Kranj, ki ga lahko dopolni vsak, ki zasledi divje odlagališče. Petek je dan, ko gredo na teren prijavljeni vrtci, šole in podjetja.

16.30 / Sprehod za bolj zeleni Kranj z Lučko Kajfež Bogataj / zbor pred Layerjevo hišo[1] 

SOBOTA 23. 3.

9.00-13.00 Očistimo Kranj-Kran’ ni več usran! 

V soboto se nam bodo pri 23. čistilni akciji na zahtevnih terenih pridružile enote civilne zaščite, mnoge krajevne skupnosti bodo akcijo izkoristile za sosedsko druženje in za polepšanje javnega prostora. V spletni prijavi lahko posamezniki izberete med lokacijami, kjer bi čistili. To so lokacije, ki že imajo vodje. Če pa se boste odločili, da bi radi sami vodili čiščenje področja, ki obsega vašo krajevno skupnost ali vaše področje delovanja, nam to prosim čim prej sporočite na ocistimokranj@gmail.com. Ob pravočasni prijavi bomo taborniki s pomočjo Mestne občine Kranj in Komunale Kranj, poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov, kosilo in priložnostno darilo. Kdor bi se rad akciji pridružil naknadno, nas lahko obišče na Info točki Eko tedna na Glavnem trgu in opremili vas bomo z rokavicami in vrečami.

11.00.- 12.30 Eko pod zeleno smreko, Krice krace, Tomšičeva 14

Delavnico bo vodila Nataša Herlec. Nataša v Kricah kracah že več kot 15 let izvaja delavnice, na katerih se uporablja na videz odslužene materiale. Iz njih se izdeluje uporabne stvari za igro ali vsakdanjo uporabo. Tokrat bomo uporabili  odslužene  PVC vrečke, iz katerih bomo s tehniko likanja izdelovali torbice.

NEDELJA 24. 3.

10.00 – 13.00 / S kanuji po reki Savi do Trbojskega jezera / Aktivno doživljanje vodne narave s kanuji in spoznavanje okoljskih izzivov

Ob sproščenem veslanju v kanujih bomo skupaj spoznavali lepote in pestrost narave ob bregovih Save, sotesko Zarica, rastlinstvo, živalski svet, posebnosti, njen pomen. Vodno potepanje bo vodil Uroš Brankovič iz Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj. Srečanje bomo zaključili s pogovorom v Čolnarni ob Trbojskem jezeru, kjer si bomo izmenjali doživetja in razmišljanja o prihodnosti naših rek. Z avtobusom se bomo vrnili na izhodišče v Kranju.

Varovanje na dogodku bo zagotovljeno. Udeleženci voženj s kanuji bodo prejeli reševalne jopiče. Zberemo se v nedeljo, ob 10.00, na parkirišču pred Iskro ISD.

OBVEZNA prijava in več info na vlasta.jursak@ctrp-kranj.si ali 040 463 444, do petka, 22. 3. 2024. Število udeležencev je omejeno, zato prijave sprejemamo do zasedbe mest.

Organizatorji: Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj

14.30 – 17.00 / Kolesarski izlet na Bobovek / pregled koles, nasveti za varnost v prometu, ogled Naravnega rezervata Glinokopnih bajerjev Bobovek / zbor pred Centrom trajnostne mobilnosti Kranj

S kolesi se bomo zbrali pred Centrom trajnostne mobilnosti Kranj na Planini, kjer bo mehanik najprej pregledal naša kolesa. Po kratki osvežitvi pravil za varno vožnjo s kolesi v prometu se bomo po kolesarskih stezah, manj prometnih ulicah in poljskih poteh podali do bajerjev Bobovek (cca. 7 km). Ta vodna telesa so nastala na mestu nekdanjega glinokopa in opekarne, danes pa so zatočišče za številne vrste ptic, metuljev, kačjih pastirjev, … Pestro zgodovino tega območja ter lepote tukajšnje vodne narave, ki je zavarovana kot naravni rezervat, nam bosta predstavila ornitolog Tone Trebar in Uroš Brankovič iz Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj. Ob tem bomo izmenjali vtise in mnenja o pomenu takih območij narave na pragu urbanih središč. Za zaključek se bomo s kolesi vrnili na izhodišče.

OBVEZNA prijava in več info na vlasta.jursak@ctrp-kranj.si ali 040 463 444, do petka, 22. 3. 2024. Število udeležencev je omejeno, zato prijave sprejemamo do zasedbe mest.

Organizatorji: Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj,Zveza tabornikov občine Kranj, Center trajnostne mobilnosti Kranj

Ponedeljek 25. 3.

17.00 / Pravljično ognjišče / delavnica za otroke / Stolp Pungert

Rokodelska delavnica ponuja otrokom spoznavanje kulturne dediščine na načine, ki so bili nekoč del družinskega vsakdana, danes pa jih je že marsikje povozila tehnologija. Delavnice so vezane na stare šege in navade ob spreminjanju narave skozi letne čase. Mentorica delavnice je Katka Žbogar iz Zavoda KRES, etnologinja in kulturna antropologinja, vzgojiteljica s specializacijo iz waldorfske pedagogike ter večletna aktivna borka na področju digitalne zasvojenosti otrok in mladine.

17.00 / Stolp iz odpadnih materialov za igranje z lego figurami / delavnica za otroke / Kovačnica ­­­­V ponedeljek, 25.3.2024 od 17:00 do 19:00. ure v Kovačnici na Poštni ulici 4 v Kranju.

Kovačnica  – podjetniški inkubator Kranj in »Back to basics« ekipa predstavljata delavnico in izdelek, ki je bil v celoti izdelan in razvit v Kovačnici. Tudi pri pisarniškem delu namreč nastajajo odpadki, ki pa jih lahko z malo truda in kreativnosti spremenimo tudi v uporabne igrače.

Na delavnici se bomo spoznali z osnovami recikliranja in principi ponovne uporabe v vsakdanjem življenju. Sprehodili se bomo po Kovačnici, spoznali kaj sploh počnemo v tej stavbi, najbolj zanimiv del ogleda pa bodo kletni prostori, kjer bomo preizkusili tudi delovanje različnih strojev za izdelavo prototipov. Tam bomo tudi začeli z izdelavo našega stolpa, ki ga bomo tekom delavnice dodelali in pobarvali na koncu pa odnesli domov, kjer bo na trajnostni način obogatil našo kolekcijo igrač.

Delavnica je primerna za otroke, stare od 4 do 10 let. Pri predšolskih otrocih je obvezna prisotnost staršev tekom delavnice, šolske lahko prevzamemo sami, seveda pa lahko tudi z njimi preživite teh zabavnih in ustvarjalnih ­­­­­120 minut.

Število mest je omejeno, zato hitro prijavite vaše otroke na: andraz.siler@bsc-kranj.si ali info@miniatures.si, kjer smo na voljo tudi za vse dodatne informacije.

18.00 / Je KoKRa OK? Kako in kje merimo kakovost kopalnih voda v Mestni občini Kranj in kaj nam meritve pokažejo?

18.30 Ogled filma Veliki žagar na reki Savi in pogovor z režiserjem filma Gregorjem Šubicem ter raziskovalcem ptic Tonetom Trebarjem / Mestna knjižnica Kranj

Dogodek je posvečen našim vodam.

V uvodnem delu nam bodo predstavnice Skupne službe varstva okolja na Mestni občini Kranj predstavile kako in kje merijo kakovost kopalnih voda v Mestni občini Kranj in kaj nam meritve pokažejo. Podrobneje bodo predstavljeni rezultati meritev kakovosti vode v Kanjonu Kokre.

Prejeli boste koristne informacije kaj in kako lahko za boljše vodotoke naredimo sami. Sledil bo kratek pogovor in izmenjava mnenj o stanju naših voda.

V drugem delu si bomo ogledali film Veliki žagar na reki Savi.

Ta 27 minutni naravoslovni film skozi oči velikega žagarja, največje evropske race, prikazuje skrite kotičke narave ob reki Savi od Kranja do Medvod ter njegove človeške, živalske in rastlinske sopotnike. Zgodba žagarja in spreminjanja narave skozi leto se prepleta z arhivskimi posnetki vse od nastanka Trbojskega jezera. Film je nastal na pobudo Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj in s finančno podporo podjetja Savske elektrarne d.o.o.

Po filmu se bomo pogovarjali z režiserjem Gregorjem Šubicem o dogodivščinah s snemanja naravoslovnih filmov ter z ornitologom Tonetom Trebarjem o manj poznanih zanimivostih iz življenja ptic.

Dogodek bo moderiral Uroš Brankovič iz Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj.

Organizator: Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, Mestna občina Kranj

Torek 26. 3.

10.00 / Ogled Centralne čistilne naprave Kranj / Komunala Kranj Zarica

11.30 / Brezplačen ogled kanjona reke Kokre / zbor pred Kranjsko hišo

12.00 / Ogled Centralne čistilne naprave Kranj / Komunala Kranj Zarica

17.00 / Skrivno življenje v kanjonu reke Kokre, voden ogled po pravljični poti z umetnico Jorine Homan (zbor na Kokrškem mostu pri vhodu v kanjon)

Pravljična pot Skrivno življenje v kanjonu reke Kokre je projekt nizozemske umetnice Jorine Homan, ki prikazuje miniaturen svet pravljičnih bitij, ki bivajo v tem edinstvenem koščku narave v neposredni bližini kranjskega mestnega jedra. Miniaturna domovanja pravljičnih bitij, skrita na različnih koncih kanjona, so ročno izdelana iz naravnih materialov in otroke s pomočjo zemljevida vabijo v domišljijski svet, ki ga buri gozd ob kanjonu. Šest vrat ne odpira le vpogleda v življenja malih gozdnih bitij, ampak predstavlja tudi odskočno desko za neskončno otroško igro in gradnjo novih domišljijskih svetov. Pravljično pot v kanjonu pospremi 𝗿𝗮𝘇𝘀𝘁𝗮𝘃𝗮 𝗶𝗹𝘂𝘀𝘁𝗿𝗮𝗰𝗶𝗷, ki so na ogled v Stolpu Pungert.

Jorine Homan je rojena leta 1988 v Beilenu na Nizozemskem. Likovno umetnost je študirala na akademiji Academie Minerva v Groningenu na Nizozemskem. S svojimi deli želi okrepiti povezanost človeka z naravo. Gledalca večkrat sprašuje o njegovi sposobnosti vizualizacije in neskončnega sanjarjenja ter raziskovanja kozmičnih razsežnosti.

18.00 / Temni pokrov sveta / čas za film / sledi pogovor z režiserjem / MKK

Amir Muratović I Slovenija I 2022 I 88 min I v slovenščini

Letalec, fotograf, alpinist, biolog in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira podatke o črnem ogljiku, drugem največjem povzročitelju globalnega segrevanja. Z nenavadnim, včasih ekstremnim pogledom na svet želi sporočiti, da bo naš svet kmalu opustošen, če ne bomo spremenili svojih civilizacijskih vrednot.

»Čeprav od vseh ljudi na zaslonu sebe najmanj rad vidim, kaj šele slišim, mi je bilo sodelovanje pri dokumentarcu Temni pokrov sveta v veliko veselje, ki je trajalo skoraj deset let.« – Matevž Lenarčič

Projekciji filma bo sledil pogovor z režiserjem Amirjem Muratovićem.

Sreda 27. 3.

Alcarràs  / čas za film /  MKK

Carla Simón I Španija/Italija I 2022 I 120 min I v španščini, katalonščini in angleščini s slovenskimi podnapisi

Družina Solé se že več generacij preživlja s pridelavo breskev v majhni vasi na katalonskem podeželju. Toda letošnji pridelek bi lahko bil njihov zadnji, saj jim grozi, da bodo morali zemljo zapustiti. Lastnik namreč načrtuje posek dreves in postavitev sončnih kolektorjev, kar povzroči razdor v veliki, tesno povezani družini. Njeni člani se vsak po svoje spopadejo z neizbežnim, pri tem pa tvegajo, da bodo izgubili več kot le svoj dom.

»Alcarràs spretno lovi ravnovesje med idiličnim obujanjem spominov, melanholijo ob misli na ljubljeni kraj /…/ ter perečo zgodbo o vplivu industrijskega razvoja na kmetijstvo. Moč filma je v režiserkini osebni vpletenosti in njenem razumevanju tematike, saj zgodba izhaja iz njenega lastnega življenja. – Caitlin Quinlan, Little White Lies

Pred projekcijo bo kratek uvod.

sreda, 27. 03., ob 18.00, dvorana

17:00 / Pungertov znanstived (8+) / delavnica za otroke / Stolp Pungert

Pungertov znanstived ponuja zabavne znanstvene eksperimente, pri katerih se sprašujemo o osnovnih fizikalnih in naravnih pojavih, opazujemo zvezde in izdelujemo pripomočke. Katere stvari plavajo in katere potonejo? Kaj je težišče? Kako lahko ublažimo padec? Kako letala letijo?

Delavnice vodi Nejc Davidović, nekdanji sodelavec Hiše eksperimentov ter predavatelj na Znanstivalu in v oddaji Ugriznimo znanost na RTV Slovenija. Po izobrazbi je fizik z mnogimi izkušnjami poučevanja v šolah in se že vrsto let ukvarja s popularizacijo naravoslovja.

17. 00 / Kranj: Od betona do oaze – Izzivi našega skupnega prostora

Zakaj je zelena infrastruktura v mestih pomembna? 

Zagotavljanje dostopnih in kakovostnih zelenih površin v mestih in blizu mest – od načrtovanja in upravljanja, do spremljanja stanja in finančnih vidikov – je eden nujnih razvojnih korakov sodobnih mest. Čeprav se vam morda zdi, da Kranju ne manjka zelenega, premislite ponovno. Podnebne spremembe nam neizogibno prinašajo vroča in sušna poletja, nižjo podtalnico, manj vlage v zraku, nove drevesne in živalske vrste…že danes je treba poskrbeti, da bomo imeli dovolj hladnih točk v mestu, varne prehode v okoliške gozdove in seveda povečano zavedanje občanom o pomembnosti kakovostne zelene infrastrukture.

Delujmo zeleno danes, za boljši jutri!

Četrtek, 28. 3.

9.30 – 10.30 / Smet v svet / delavnica za vrtčevske otroke in stare starše /LUK medgeneracijski center

S pomočjo ustvarjanja bomo odpadno embalažo spremenili v uporabne izdelke in jim podaljšali in polepšali življenje ter jih poslali naprej v svet. Namen aktivnosti je, da  otroci med rokovanjem z odpadno embalažo ozavestijo dejstvo, da smeti ostajajo in se z njimi mora nekaj zgoditi tudi potem, ko jih odvržemo v koš. Cilj je ustvariti manj odpadne embalaže.

15.00 – 18.00 / Izmenjevalnica oblačil, knjig in igrač, tečaj šivanja, delavnica za otroke / Slovenski trg 

Tistega, česar ne potrebujemo več, ni treba nujno zavreči, sedaj je priložnost da te stvari izmenjamo. Komunala Kranj skupaj s Fundacijo Vincenca Drakslerja in v sodelovanju z Centrom trajnostne mobilnosti Kranj, Mestno knjižnico Kranj ter Krica Kracami organizira IZMENJEVALNICO oblačil, obutve, tekstila in modnih dodatkov. Dogodek bo potekal v četrtek, 28. 3. 2024, od 15.00 do 18.00 na Slovenskem trgu (v primeru slabega vremena pa v avli mestne občine Kranj). Svoje stvari organizatorjem izročite:

  • 25. – 27. 3. 2024: na blagajni podjetja Komunala Kranj v času uradnih (Ulica Mirka Vadnova 1, 4000 Kranj) ali
  • 28. 3. 2024: na dan dogodka. 

Predmete, ki v času dogodka ne bodo zamenjali lastnika bomo podarili Fundaciji Vincenca Drakslerja.

Pomembne smernice:

  • Na izmenjavo lahko prinesete samo ČISTA, lepo ohranjena oblačila (brez lukenj, madežev in manjkajočih gumbov, z delujočimi zadrgami).
  • Sprejemamo oblačila, obutev, tekstil in modne dodatke.
  • Ne sprejemamo spodnjega perila in nogavic.
  • Lahko samo prinesete ali pa tudi samo odnesete, kosov ne štejemo. Prinesite kolikor želite, odnesite kolikor potrebujete.

15.00 – 18.00 Bazar športne opreme in brezplačen servis koles / Slovenski trg

Na Slovenskem trgu boste lahko izmenjali ali prodali športno opremo, ki je ne potrebujete več ali ste jo prerasli. V mislih imamo v prvi vrsti pripomočke za trajnostno mobilnost: kolesa, rolerje, skiroje ipd. Center trajnostne mobilnosti Kranj vam bo omogočil brezplačno pripravo koles na sezono. Naš serviser dela ne bo zaračunal, plačali boste le npr. zamenjano zračnico. Opremo, ki bi jo želeli podariti, lahko oddate:

  • 25. – 27. 3. 2024: v Centru trajnostne mobilnosti od 9.00-17.00 (Cesta talcev 72, 4000 Kranj) ali
  • 28. 3. 2024: na dan dogodka od 14.00. 

Pomembne smernice:

  • Športni pripomoček opremite s ceno, vašim kontaktom in morebitnimi pomanjkljivostmi.
  • Predmete bomo po končanem bazarju shranili v CTM Kranj, kjer vas bodo počakali do 30. 3. 2023, po tem datumu, bomo smatrali, da želite da te predmeti ostanejo pri nas. 

17.00 – 19.00 / Čarobni prsti / delavnica za otroke / Mestna knjižnica Kranj

Na vodeni ustvarjalni delavnici bodo otroci izdelovali izdelke iz odpadne embalaže. Vsak bo edinstven, saj bomo otroke spodbujali, da sodelujejo s svojimi idejami, predlogi in domišljijskimi rešitvami. Delavnice so namenjene otrokom od 4. leta.

18.00 / Kavarna idej za zeleno prihodnost Kranja / pogovor občanov s strokovnjaki / Avla Mestne občine Kranj

Namen Kavarne idej za zeleno prihodnost Kranja je ustvariti kreativen dialog na temo zelene infrastrukture v mestu. Želimo podpreti razmišljanje o tem, kako le-ta vpliva na kakovost bivanja občanov in občank, pridobiti vpogled v izzive, s katerimi se občani in občanke soočajo na tem področju ter razumeti, kaj je zanje pomembno pri ustvarjanju in ohranjanju zelene prihodnosti v mestu Kranj in okolici. 

Dogodek bosta z nagovoroma odprla klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj in dr. Andrej Verlič, vodja službe Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Nadaljevanje dogodka pa boste soustvarjali obiskovalci z lastnimi mnenji in pogledi, zato vljudno vabljeni!

Aktivnost je del projekta Eko teden, ki je sofinancira s strani EU: programov Alpske konvencije, Erasmus+ in Interreg Europe v okviru projekta GIFT.

—-

V zeleno infrastrukturo mesta Kranj spadajo:

  1. javne zelene površine, kot so parki, drevoredi, mestne zelenice,
  2. naravno ohranjena gozdna območja v okolici mesta,
  3. območja ekstenzivno obdelane kmetijske krajine,
  4. obrečni krajini Save in Kokre
  5. in tudi zasebni vrtovi, strešni vrtovi in balkoni z zelenjem.

Petek,  29. 3.

9.00 / Parki/rišče? Kakšen Kranj si želim? / Delavnica za srednje šole z Greenpeace

Greenpeace je neodvisna globalna okoljska organizacija, ki preko kampanj, miroljubnih protestov in kreativnih komunikacijskih akcij razkriva najbolj pereče globalne okoljske probleme. Začetki Greenpeace segajo v leto 1971, ko je skupina aktivistov odplula proti Aljaski, z namenom preprečiti ZDA, da bi tam izvajala jedrska testiranja. Iz te aktivistične akcije se je rodilo globalno gibanje, ki se že več kot petdeset let na vseh celinah in v vseh oceanih bojuje proti centrom moči in blokira pot uničevanju okolja. Greenpeace ima od leta 2007 predstavništvo tudi v Sloveniji.

Posledice podnebnih sprememb občutimo že danes, po napovedih pa naj bi njihovi učinki v prihodnjih letih poslati le še intenzivnejši. Več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v urbanih območjih, zato stopnja in obseg rasti mest in njihovega prebivalstva predstavljata edinstven razvojni izziv. Mesta so kompleksni sistemi, v katerih se nahaja visoka koncentracija ljudi, storitev in infrastrukture, in se pogosto soočajo z izzivi v zvezi s prevozom, ustreznim in zanesljivim dostopom do virov, kakršna sta denimo voda in energija, ter z različnimi konflikti glede (upo)rabe prostora.

Prilagoditev urbanih okolij na podnebne spremembe je eno ključnih vprašanj našega časa in s seboj prinaša vrsto možnih rešitev.

Na delavnici bomo iskali odgovore in rešitve na specifične izzive, s katerimi se sooča mesto Kranj. Zazrli se bomo v leto 2030 in ustvarili vizijo mesta, ki je odporno na podnebne spremembe in je ustvarjeno po meri tistih, ki v njem prebivajo.

Kam umestiti gozdne in parkovne površine? Kako urediti prometno infrastrukturo, da bo ta odgovarjala na potrebe vseh prebivalk_cev in kako se spopasti z izzivi, ki jih prinaša energetski prehod? Delavnica bo interaktivna in bo trajala 90 minut.

Pot k samooskrbi in izmenjevalnica semen

10.00 – 12.00, LUK medgeneracijski center

Pomen besede samooskrba pomeni oskrba samega sebe. V tem primeru to pomeni pridelavo hrane, ki jo vzgojimo sami in skladiščimo na pravilen način. Pomembno je tudi, da čim manj hrane zavržemo.

Slovenija ni prehransko samooskrbna, kar bi lahko spremenili in samooskrbo povečali tudi z ozaveščanjem. Med potrošniki postaja kakovost hrane vse bolj pomembna, kar se kaže tudi v večjem povpraševanju po ekološko pridelani hrani.

Na predavanju bomo izvedeli, kako pripraviti kompostno prst, kako vzgojiti sadike zelenjave  in sadja ter nekaj dejstev o semenih.

Predavanje se bo zaključilo z izmenjevalnico semen.

 Čas za film /  MKK

MKK

Zlo ne obstaja I Aku wa sonzai shinai

Ryusuke Hamaguchi I Japonska I 2023 I 106 min I v japonščini s slovenskimi podnapisi

Takumi in njegova osemletna hčerka Hana prebivata v majhni vasi sredi gozdov. Tako kot generacije pred njima živita skromno življenje v skladu z ritmi in zakoni narave. Ko v vas nekega dne prispejo predstavniki tokijskega podjetja, da bi predstavili načrte za gradnjo glampinškega naselja, prebivalcem hitro postane jasno, da utegne projekt ogroziti krhko ekološko ravnovesje in za vedno spremeniti njihov harmonični način življenja.

»Mislim, da lahko pričujoči film najbolje razumemo, če ga gledamo, kot bi poslušali glasbo. V bistvu gre za like, ki se gibljejo skozi naravo. Gledalec bo najbolj užival, če preprosto opazuje njihovo gibanje.« – Ryusuke Hamaguchi

»Čudovita ekološka pravljica z mitskim finalom.« – Phil de Semlyen, Time Out

Pred projekcijo bo kratek uvod.

petek, 29. 03., ob 18.00, dvorana

Sobota 30. 3.

10.00 – 12.30 / Vloga primestnega gozda danes in jutri / gozdni sprehod skozi Udin boršt / zbor na glavni avtobusni postaji Kranj

Vabimo vas na aktivno spoznavanje pomena zelene infrastrukture – gozd Udin boršt.

Na sprehodu skozi krajinski park Udin boršt boste spoznavali prvine gozda in različne funkcije primestnih gozdov, doživljali in prepoznavali pozitivne učinke gozda pri blaženju podnebnih sprememb ter ohranjanju zdravja.

Predstavili vam bomo osnove gozdne pedagogike in se pogovarjali kako mlade osveščati o pomenu zelene infrastrukture. Predvsem pa bomo uživali v naravi in medsebojnem druženju.

Z vami bodo svoje znanje in izkušnje delili strokovnjaki iz Zavoda za gozdove OE Kranj, Kranjskega gozdarskega društva ter Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj.

Zbrali se bomo na glavni avtobusni postaji Kranj ob 10. uri od koder se bomo peljali do Mlake, kjer bomo začeli naš sprehod in se predvidoma ob 12.30 uri tudi vrnili nazaj.

Najava udeležbe in več informacij na: vlasta.jursak@ctrp-kranj.si do petka, 29. marca. Priporočljiva dobra terenska obutev in steklenica vode.

Organizatorji: Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj, Zavod za gozdove OE Kranj, Kranjsko gozdarsko društvo

11.00-12.30  / Golaznice, izkustveno-naravoslovna delavnica (3+) / Stolp Pungert

Ob rokovanju in čustvenem doživljanju ptičjega pajka, madagaskarskih ščurkov, polžev ahatnikov, bomo spoznavali njihove značilnosti in premagovali morebitne strahove in predsodke do teh živali. Razvijali bomo spoštljiv odnos do živali in okolja.

Delavnice vodi Jana Oblak, profesorica biologije in gospodinjstva. Velika ljubiteljica narave, živali, vrtnarjenja in mama, ki rada dela z otroki in otroki po srcu ter jim predaja znanje predvsem na izkustvene načine. Z različnimi pedagoškimi znanji izvaja delavnice za otroke, odrasle in ljudi s posebnimi potrebami.

11.00-12.30 Eko pod zeleno smreko, Krice krace, Tomšičeva 14

Delavnico bo vodila Nataša Herlec.Tokrat bomo uporabili plastenke in iz njih izdelovali lutke.

Nataša je prava mojstrica v izdelovanju lutk iz različnih materialov in tudi tokrat bo prikazala različne trike, da lahko tudi iz plastenk nastane prava pravcata lutka.

Za objavo na socialnih omrežjih dodati k vsakemu opisu aktivnosti:

Aktivnost je del projekta Eko teden, ki je sofinancira s strani EU: programov Alpske konvencije, Erasmus+ in Interreg Europe v okviru projekta GIFT.

DELAVNICA NA IZMENJEVALNICI

Punčke iz cunj / Delavnica za otroke (Uro še določite) / Slovenski trg

Nataša Herlec bo prikazala, kako s tehniko šivanja, vozljanja in lepljenja ponovno uporabimo odsluženi tekstil za izdelavo preprostih igrač, na primer punčke iz cunj.


Related Images:

(Visited 27 times, 1 visits today)
Accessibility